Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Поїздка в Самчики
22:07
Поїздка в Самчики

8 жовтня учні нашої школи їздили на екскурсію в Самчики.

Самчики — село Старокостянтинівському районі Хмельницької області. Село було засноване в 1545 р. До 1620 р. входило у ординацію Острозьких, а потім належало князівським родам Заславських, Любомирських, Сангушко.

На початку 18 ст. Ян Самюель Хоєцький заклав над річкою Случ маєток-резиденцію Самчики.
В 1754-1843 рр. полковник, гайсинський старостою Петро Чечель купує в Старокостянтинівському повіті Волині багато сіл в тому числі і маєток Самчики, що належав в той час Казиміру Хоєцькому, та створює в 1790-1805 рр. унікальний палацово-парковий ансамбль з розкішною резиденцією.
Чечель запрошує найкращих архітекторів, садівників та скульпторів. Автором ансамблю був польський архітектор Якуб Кубицький, а ліплення, скульптури левів та горельєфів богинь парадного порталу виконав італієць Жан Батісто Цагпяно.
Парадний фасад палацу виходить до озера, а парковий до галявини з фонтаном та чудовим парком, що займає 16,6 га. Парк створено відомим пейзажним архітектором Діонісієм Міклером.

До маєтку входять також два прибрамні корпуси з парадною брамою, старий маєток Хоецьких та цікавий Китайський будинок.
В палаці збереглася ліпнина в Блакитному, Червоному та Римському парадних залах. Родзинкою палацу є Японський кабінет, розписаний за мотивами епохи Едо або Самураїв.

У 1870 рр. садибу придбало сімейство Угрімових. З 1904 р. власником Самчиків стає видавець М. Шестаков. Він переплановує сад за французьким стилем, з симетричними насадженнями та прямими доріжками.
Революція принесла з собою нищення садиби, саду й парку. В 1956 р. на території комплексу розмістили обласну науково-дослідну сільськогосподарську станцію. Хоча в 90-х роках садибі надали статусу музею, станція і зараз займає деякі приміщення та поля на її територоії.

 

Переглядів: 383 | Додав: ruslana-vynnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: